Nucul – arborele regalității


Nucul este parte integrantă din viată și ființa noastră, a stat aproape de om (la o margine de curte, la poartă) fiind prezent în cadrul multor sărbători populare, credințe și obiceiuri.

Nucul a fost considerat un simbol al belșugului, avuției și longevității. În cultura noastră, nucul era sădit pe lânga casă cu ocazia unui eveniment special, cum ar fi venirea pe lume a unui copil. Nucile se dăruiesc urătorilor de Craciun, de Anul Nou și Boboteaza.

De rusalii, femeile duc la biserica frunze de nuc. Dupa ce sunt sfințite se pun la streșinile caselor sau la icoane. În „Descrierea Moldovei” domnitorul cărturar Dimitrie Cantemir amintește despre procesiunea cununiei, când părinții și rudele mirilor îi presară pe insuraței cu monede și nuci, demonstrând prin aceasta că le doresc prosperitate, belșug, și dainuirea neamului.

Nucul și-a găsit loc în folclorul popular, în opera scriitorilor, în cântece și poezii. Acest pom se oferă omului cu toate părțile și organele sale, dar este cultivat în principal pentru fructele sale, fiind și unul dintre cei mai iubiți pomi fructiferi.

Comentarii